Flygende gjennom snødrevet

Breen som arbeidsplass kan være en lunefull affære. Det fikk en ung, dansk bremåler raskt erfare.

Kunststudenten Per innledet i juni 1967 sin «romance med de norske isbræer». Sammen med kameraten Sverre kjører de 1200 kilometer fra Oslo til Sjomen nær Narvik for å dra videre til brehytta på Storsteinfjell. Der skulle de tilbringe sommeren med målinger av breen, i regi av Norges vassdrags- og energidirektorats brekontor.

Helikopter på Holmaskjer, Folgefonna 1968. Foto: Arve Tvede. NVE.
EP01 Brefolket

Først måtte de komme seg opp på breen. Den første turen gikk med helikopter. En stor sekk poteter, mange brød, hermetikk, drivstoff og ski skulle fraktes opp.

Danske Per er uvant med små helikoptre, eller det han selv kaller «en flyvende lygtemast», selv om han er fjellvant etter flere somre i Åndalsnes. En fåmælt svensk helikopterpilot er hyrt inn av NVE for å fly forsyningene opp på breen. De spente sommerassistentene får haike med piloten, og alt ligger til rette for en rask tur opp til iskappen.

Helikopter og snøskuter på isbre Helikopter frakter varer.

Men været er lunefullt denne dagen. Tett snødrev gjør både flyving og navigering krevende. Piloten fra Kiruna er av naturlige grunner ikke lokalkjent. Han studerer kartet mens han flyr gjennom snøværet mellom fjelltoppene før gir han kartet over til Per for assistanse. Men piloten blir skeptisk når han hører at passasjeren er dansk og langt fra kjent i de nordlandske fjell.

Gjennom gjensnødde ruter ser de nå målet; tre små, grå trekanthytter på en liten grå fjellknaus. Piloten gjør seg klar for å lande, men Per legger med ett merke til at motorlyden er borte. Helikopterer dumper rett ned. Heldigvis i en dyp snøfonn. Per og piloten blir sittende tause en stund mens de fatter seg. Det har gått bra.

Piloten får start på helikopteret igjen og flyr ut. Han har det travelt fordi han må rekke en kinoavtale med en jente i Kiruna. Per står igjen på breen når helikopteret flyr ut, vel vitende om at de hadde flaks. En sommer på breen kan begynne.

«Ikke nu! Føg det gennem mit hoved. Og i næste øjeblik, hvor der var undrende vished, gjaldede det: - Den styrter sgu!» Per Sloth Carlsen, sommerassistent , 1967

Kilder

  1. Per Sloth Carlsen (2010). Mens isen smelter: to somre i lyst og nød på norske isbræer. Forfatterforlaget Attika

Utforsk Kraftlandet