Å overleve – mot alle odds

Frykten er stor. Å falle ned i en dyp bresprekk er alle brevandreres store skrekk. I 1969 opplever Christian sitt livs mareritt.

EP01 Brefolket

Tre mann beveger seg over brefallet «Småttene», med Lodalskåpa kneisende over. De er på vei til bilen i Skjåk med en måneds måleresultater i ryggsekken. Christian og kollegaene har hatt en strålende april på selveste Jostedalsbreen. På jobb for Norges vassdrags- og energidirektorat har de målt breen for å fastslå hvor mye den har økt og minket på grunn av dårlig vær og naturfarer.

En måned på bre er ikke kun sol, snø og uteliv. Risikoene er mange da været på toppen av Norge er røft og lunefullt. I tillegg kommer isolasjonen.

Ulike personligheter måtte stole på hverandre hvis det oppsto farlige situasjoner. Og krevende og farlige situasjoner kom — isbreen var full av sprekker og isbrønner. Bremålerne måtte hele tiden sjekke kartet og ta hensyn til at breene er i konstant endring, og de tre mennene taklet isen og isolasjonens utfordringer. Inntil siste dag.

Hjem skal de, men de drøyer litt med å binde seg sammen — breen ser jevn og fin ut. Så, uten forvarsel åpner grunnen seg og Christian faller 35 meter ned i en sprekk. For kollegaene som vantro og skrekkslagne står igjen er det bare å haste ned til Jostedalen så raskt skiene går.

Portrett av hovedpersonen i historien
Christian Nielsen, 1967. Foto: Henrik Svedahl. NVE.
«Jeg ropte, men kunne ikke forme ord med min knuste munn. Stillheten var enorm. Hvor var jeg?» Christian Nielsen, 1969

Samtidig, dypt nede i sprekken våkner Christian fullstendig groggy og med grusomme hodeskader. Han forstår raskt at å redde seg selv er umulig. Åtte lange timer etter fallet er redningshelikopteret på plass. Christian øyner nytt håp.

To tau med løkker og seks sterke menn får til slutt heist opp den hardt skadde mannen. Utrolig nok er Christian så bevisst og sterk at han hjelper til. Med brudd på hjerneskallen, knust øyehule og overkjeve, underkjeven ute av ledd og en knekt nese presser han seg gjennom det siste, trange hullet til redningen.

Synet som møter redningsmennene er så sterkt at flere kaster opp i sjokk.

Bresprekk Person på vei opp en bresprekk med tau og sikring Person ser ned i bresprekk

Ingen hadde tidligere overlevd et fall ned en så dyp bresprekk. Men Christian klarte seg — ved hjelp av flaks, god fysikk, krisemestring og, ikke minst, gode kolleger og hjelpere.


Kilder

  1. Per Sloth Carlsen (2010). Mens isen smelter: to somre i lyst og nød på norske isbræer. Forfatterforlaget Attika
  2. Hans Olsen (Juni, 1969). Fossekallen. Hovedstyret for vassdrags- og elektrisitetsvesenet http://publikasjoner.nve.no/fossekallen/1969/fossekallen1969_02.pdf

Utforsk Kraftlandet